Start » Resmål » Cypern » Pafos

Pafos

Pafos

Pafos är huvudstad i distriktet Pafos, och ligger vid kusten i det sydvästra hörnet av Cypern. Detta är enligt mytologin platsen där Afrodite föddes ur havet.

Pafos, som namngav staden, var son till Pygmalion och Galatea. Galatea var en staty av Afrodite som genom gudinnans försyn fick liv. På så sätt är själva mytologin om stadens uppkomst sammanlänkad med Afrodite-mytologin. Lärjungen Paulus sägs ha besökt staden under sin levnad. Hela staden är inräknad på UNESCOs lista över skyddade världsarv.

Det Bysantiska Pafos slottet står majestätiskt sedan långt tillbaka, och har varit i mångas ägo. Bysanterna förlorade det till fransmännen, som förlorade det till venetianerna, som i sin tur inte kunde hålla det mot ottomanerna. Saranta Kolones, ett annat slott i den gamla staden, låg nära hamnen. Det byggdes av fransmännen, men förstördes i en jordbävning år 1222. UNESCO har till staden i sin lista över världsarv, och de lade till hela staden därför att man kan se spår och lämningar överallt. Detta gör Pafos till en fantastiskt fin stad att turista i, om man är intresserad av sådant.

En bit utanför staden reser sig Afrodites Klippa ur havet. Enligt legenden reste sig Afrodite ur havet vid just denna plats. Det är inte svårt att förstå varför de gamla grekerna trodde det, eftersom det är en plats av sällan skådad skönhet som passar kärleksgudinnan perfekt. Nära Afrodites Klippa ligger det man kallar gamla Pafos. Här finns resterna av ett gammalt tempel i just Afrodites namn – som är från 1200-talet före Kristus! I den antika världen var detta en av de mest betydelsefulla platserna för pilgrimsresor.